ناگهان لپ تاپ روشن نمی گردد! فاجعه یا استفاده از یکی از این 10 راه حل اولیه

به گزارش اخذ ویزا، گاهی ممکن است با یک مشکل ناگهانی روبه رو شوید: لپ تاپ روشن نمی گردد و هیچ واکنشی از خود نشان نمی دهد. این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از مسائل سخت افزاری گرفته تا نقص در منبع تغذیه (Power Supply). وقتی لپ تاپ روشن نمی گردد، اولین قدم آنالیز موارد ساده ای است که شاید بتوانند مشکل را بدون احتیاج به تعمیرات جدی حل نمایند.

ناگهان لپ تاپ روشن نمی گردد! فاجعه یا استفاده از یکی از این 10 راه حل اولیه

در بعضی مواقع، یک باتری خراب یا کابل برق معیوب می تواند علت اصلی باشد که با یک تست سریع قابل تشخیص است. در موارد دیگر، ممکن است مشکل از دکمه پاور (Power Button) یا تنظیمات سخت افزاری باشد که احتیاج به آنالیز دقیق تر دارد. گاهی اوقات، تخلیه الکتریکی (Electrostatic Discharge) باعث ایجاد مسائلی در روشن شدن لپ تاپ می گردد که با یک روش ساده می توان آن را برطرف کرد. حتی مسائلی مانند خرابی نمایشگر (Display Failure) می تواند باعث گردد که لپ تاپ ظاهراً روشن نگردد، درحالی که دستگاه در حال انجام است. در این مطلب، راهکارهای اولیه ای را آنالیز می کنیم که می توانند در حل این مشکل یاری نمایند. اگر لپ تاپ روشن نمی گردد، احتیاجی به وحشت نیست؛ گاهی یک آنالیز ساده می تواند مشکل را حل نماید و شما را از دردسر تعمیرات پرهزینه نجات دهد.

وقتی لپ تاپ روشن نمی گردد، ضروری است به ترتیب مراحل مختلف آنالیز گردد تا معین گردد مشکل از کدام بخش است. ابتدا باید اطمینان حاصل کرد که برق به درستی به دستگاه می رسد، زیرا یک آداپتور خراب یا شارژر ناسازگار می تواند باعث گردد لپ تاپ روشن نگردد. سپس می توان با آنالیز دکمه پاور، صفحه نمایش و حتی اتصال باتری، علت احتمالی را پیدا کرد. در بعضی موارد، ممکن است احتیاج باشد که قطعات سخت افزاری مانند رم (RAM) یا هارد دیسک (Hard Drive) را جدا و مجدداً نصب کنید تا مشکل برطرف گردد. بعلاوه، فشردن ترکیبی از کلیدهای خاص در بعضی مدل ها می تواند به راه اندازی مجدد دستگاه یاری کند. یکی دیگر از مسائل رایج که باعث می گردد لپ تاپ روشن نگردد، داغ شدن بیش از حد (Overheating) است که موجب خاموش شدن اتوماتیک دستگاه می گردد. برای حل این مشکل، گاهی اوقات تمیز کردن فن (Cooling Fan) و خنک نماینده داخلی می تواند راهگشا باشد.

1- آنالیز اولیه منبع تغذیه و شارژر لپ تاپ

یکی از دلایل رایج روشن نشدن لپ تاپ، وجود مشکل در منبع تغذیه یا شارژر است. اگر آداپتور (Adapter) یا کابل برق خراب شده باشد، ممکن است جریان کافی به دستگاه نرسد و باعث گردد که لپ تاپ روشن نگردد. برای تست این مورد، می توانید شارژر را روی یک دستگاه مشابه امتحان کنید تا مطمئن شوید که کار می نماید. بعلاوه آنالیز کنید که چراغ نشانگر روی آداپتور یا لپ تاپ روشن می گردد یا خیر، زیرا این می تواند نشانه ای از دریافت یا عدم دریافت برق باشد. در بعضی موارد، ممکن است سوکت برق لپ تاپ شل شده باشد که باعث ایجاد اتصالی ناقص (Loose Connection) گردد. برای اطمینان بیشتر، می توانید از یک پریز برق متفاوت بهره ببرید و ببینید آیا تغییری ایجاد می گردد یا خیر. در صورتی که باتری لپ تاپ قابل جدا شدن است، آن را جدا نموده و دستگاه را مستقیماً به برق متصل کنید تا ببینید آیا بدون باتری روشن می گردد. بعضی از مدل های لپ تاپ دارای دکمه تنظیم مجدد (Reset Button) هستند که می توان با فشردن آن، لپ تاپ را از حالت قفل خارج کرد. آنالیز این موارد ساده می تواند در بسیاری از مواقع مشکل روشن نشدن لپ تاپ را حل نماید.

2- انجام ریست سخت افزاری برای برطرف مشکل برق

یکی از راهکارهای کاربردی در زمانی که لپ تاپ روشن نمی گردد، انجام ریست سخت افزاری (Hard Reset) است. این روش به تخلیه الکتریسیته ای که ممکن است در قطعات داخلی به جای مانده باشد، یاری می نماید. ابتدا لپ تاپ را از برق جدا نموده و در صورت امکان، باتری را نیز از دستگاه خارج کنید. سپس دکمه پاور را به مدت 30 ثانیه نگه دارید تا تمام انرژی ذخیره شده در مدارها تخلیه گردد. پس از آن، باتری را دوباره نصب نموده و شارژر را وصل کنید و مجدداً دستگاه را روشن کنید. این روش در بسیاری از موارد می تواند مشکل روشن نشدن لپ تاپ را برطرف کند، خصوصاً اگر مشکل ناشی از تخلیه الکتریکی باشد. بعضی از مدل های لپ تاپ، یک دکمه مخصوص برای ریست سخت افزاری دارند که می توان با استفاده از یک سوزن یا گیره کاغذ آن را فشار داد. این تکنیک معمولاً در لپ تاپ های برندهایی مانند لنوو (Lenovo)، اچ پی (HP) و دل (Dell) کاربرد دارد. انجام این روش بدون احتیاج به باز کردن لپ تاپ، یک راه سریع برای تست مسائل احتمالی برق و راه اندازی مجدد سیستم است.

3- آنالیز نمایشگر لپ تاپ برای اطمینان از روشن بودن سیستم

گاهی اوقات مشکل روشن نشدن لپ تاپ به جای سخت افزار اصلی، مربوط به نمایشگر (Screen) است. ممکن است دستگاه در حال انجام باشد اما صفحه نمایش سیاه باقی بماند که باعث گردد تصور کنید لپ تاپ روشن نمی گردد. یکی از راه های آنالیز این موضوع، اتصال لپ تاپ به یک مانیتور خارجی (External Monitor) با استفاده از کابل HDMI یا VGA است. اگر تصویر روی مانیتور دیگر نمایش داده گردد، احتمالاً مشکل از نمایشگر یا کارت گرافیک (Graphics Card) لپ تاپ است. در بعضی موارد، کلیدهای ترکیبی مانند Fn + F4 یا Fn + F7 می توانند نمایشگر را مجدداً فعال نمایند. گاهی اوقات، افزایش روشنایی صفحه نیز می تواند مشکل را حل نماید، زیرا در بعضی مدل ها ممکن است نمایشگر به صورت تصادفی روی کمترین اندازه روشنایی تنظیم شده باشد. بعلاوه، آنالیز کنید که آیا چراغ های کیبورد یا دکمه پاور روشن می شوند یا خیر، زیرا این نشانه ای از کار کردن دستگاه است. اگر لپ تاپ صدا فراوری می نماید اما تصویری نشان نمی دهد، احتمال خرابی بک لایت (Backlight) یا فلت تصویر (Display Cable) وجود دارد. در این صورت، احتیاج به آنالیز دقیق تر به وسیله یک متخصص خواهد بود.

4- آنالیز رم و قطعات سخت افزاری برای برطرف مشکل روشن نشدن لپ تاپ

یکی دیگر از دلایل رایج روشن نشدن لپ تاپ، مشکل در حافظه رم (RAM) یا سایر قطعات سخت افزاری است. اگر رم به درستی در جای خود قرار نگرفته باشد یا دچار خرابی شده باشد، ممکن است باعث گردد که لپ تاپ هنگام روشن شدن هیچ واکنشی نشان ندهد. برای آنالیز این مورد، اگر با لپ تاپ های قابل باز شدن سروکار دارید، درب پشتی را باز کنید و رم را بیرون بیاورید و سپس دوباره در جای خود قرار دهید. اگر لپ تاپ دارای چند اسلات رم است، می توانید یکی از آن ها را جدا کنید و دستگاه را تست کنید. بعلاوه، اگر اخیراً هارد دیسک (Hard Drive) یا SSD را تعویض نموده اید، آنالیز کنید که به درستی متصل شده باشند. در بعضی موارد، گرد و غبار یا اتصال ضعیف در اسلات رم می تواند باعث ایجاد مشکل گردد. استفاده از پاک کن برای تمیز کردن پین های رم می تواند به بهبود اتصال یاری کند. اگر مشکل از رم باشد، لپ تاپ معمولاً هیچ صدایی فراوری نمی نماید و صفحه نمایش نیز روشن نمی گردد. تست این بخش می تواند یکی از ساده ترین روش ها برای پیدا کردن علت مشکل باشد.

5- آنالیز دکمه پاور و اتصالات داخلی لپ تاپ

یکی از مسائلی که ممکن است باعث گردد لپ تاپ روشن نگردد، خرابی یا عدم عملکرد صحیح دکمه پاور (Power Button) است. در بعضی موارد، دکمه پاور ممکن است گیر کند یا به علت گرد و غبار و آلودگی، درست کار نکند. یکی از روش های تست این مشکل، فشردن دکمه پاور برای چند ثانیه و آنالیز واکنش دستگاه است. اگر هیچ چراغی روشن نشد یا صدایی از فن ها شنیده نشد، احتمالاً مشکل از این دکمه یا برد داخلی آن است. در بعضی لپ تاپ ها، دکمه پاور به صورت یک کابل کوچک به مادربرد (Motherboard) متصل است که ممکن است این اتصال قطع شده باشد. اگر امکان باز کردن لپ تاپ را دارید، می توانید این اتصال را آنالیز نموده و مجدداً آن را متصل کنید. در مدل هایی که دارای حسگر اثر انگشت روی دکمه پاور هستند، خرابی سنسور ممکن است باعث گردد که دکمه به درستی کار نکند. در بعضی از مدل ها، کلیدهای ترکیبی روی کیبورد می توانند جایگزین دکمه پاور باشند، بنابراین بهتر است دفترچه راهنمای لپ تاپ خود را آنالیز کنید. در صورتی که دکمه پاور مشکل داشته باشد، معمولاً احتیاج به تعمیر سخت افزاری یا تعویض آن وجود خواهد داشت.

6- آنالیز بایوس و تنظیمات بوت لپ تاپ

گاهی ممکن است مشکل روشن نشدن لپ تاپ به تنظیمات بایوس (BIOS) یا بوت (Boot Configuration) مربوط باشد. اگر اخیراً تغییری در تنظیمات بایوس داده اید یا به روزرسانی ناقصی صورت گرفته است، ممکن است لپ تاپ دیگر قادر به راه اندازی صحیح نباشد. در بعضی موارد، نمایشگر هیچ تصویری نشان نمی دهد، اما با فشردن کلیدهای خاص، می توان به صفحه بایوس دسترسی پیدا کرد. برای این کار، معمولاً هنگام روشن کردن لپ تاپ، کلیدهایی مانند F2، Del یا F12 را فشار دهید تا وارد تنظیمات بایوس شوید. اگر مشکل از تنظیمات بوت باشد، می توان از گزینه Restore Default Settings برای بازگرداندن تنظیمات به حالت اولیه استفاده کرد. بعلاوه، اگر اخیراً سیستم عامل را تغییر داده اید، ممکن است ترتیب بوت (Boot Order) دچار تغییر شده باشد که باعث گردد دستگاه از روی درایو نادرست بوت گردد. در بعضی موارد، به روزرسانی یا فلش کردن بایوس می تواند مشکل را برطرف کند، اما این کار باید با دقت انجام گردد. گاهی اوقات، برداشتن باتری بایوس (CMOS Battery) برای چند دقیقه و سپس نصب مجدد آن، می تواند تنظیمات را ریست نموده و مشکل را حل نماید. تنظیمات اشتباه بایوس یکی از مسائل رایج در لپ تاپ هایی است که اخیراً ارتقاء سخت افزاری یا تغییرات نرم افزاری داشته اند.

7- مسائل سخت افزاری ناشی از داغ شدن بیش از حد لپ تاپ

یکی از عواملی که می تواند باعث روشن نشدن لپ تاپ گردد، داغ شدن بیش از حد (Overheating) و خاموش شدن اتوماتیک دستگاه است. لپ تاپ ها دارای سنسورهای حرارتی (Thermal Sensors) هستند که اگر دمای داخلی از حد مجاز بالاتر برود، دستگاه را خاموش می نمایند تا از آسیب بیشتر جلوگیری نمایند. اگر لپ تاپ شما قبل از خاموش شدن صدای فن بلندی فراوری می کرد یا بدنه آن بسیار داغ شده بود، ممکن است علت اصلی همین مسئله باشد. گرد و غبار جمع شده در فن (Cooling Fan) یا هیت سینک (Heatsink) می تواند باعث کاهش جریان هوا و در نتیجه افزایش دما گردد. برای حل این مشکل، می توانید از اسپری هوای فشرده (Compressed Air) برای تمیز کردن فن و دریچه های خروجی هوا بهره ببرید. بعلاوه، تعویض خمیر حرارتی (Thermal Paste) پردازنده می تواند به کاهش دما یاری کند. اگر لپ تاپ دائماً داغ می گردد، بهتر است از یک پایه خنک نماینده (Cooling Pad) بهره ببرید تا جریان هوای بهتری ایجاد گردد. در بعضی مدل ها، اگر حسگر دما آسیب دیده باشد، ممکن است لپ تاپ حتی در دمای معمولی هم از روشن شدن جلوگیری کند. آنالیز و تمیز کردن سیستم خنک نماینده یکی از راه های ساده برای جلوگیری از مسائل روشن نشدن دستگاه است.

8- آنالیز خرابی مادربرد و چیپ های داخلی لپ تاپ

اگر تمام راهکارهای ذکر شده را امتحان کردید و لپ تاپ همچنان روشن نمی گردد، ممکن است مشکل از مادربرد (Motherboard) یا یکی از قطعات داخلی آن باشد. خرابی مدارهای تغذیه (Power Circuit) یا سوختن چیپ گرافیک (GPU) می تواند باعث گردد که لپ تاپ هیچ واکنشی نشان ندهد. در بعضی موارد، لپ تاپ ممکن است روشن گردد اما تصویری نمایش داده نگردد که این می تواند نشانه خرابی گرافیک باشد. اگر دستگاه شما اخیراً دچار نوسان برق شده یا از یک شارژر ناسازگار استفاده نموده اید، احتمال خرابی برد اصلی افزایش پیدا می نماید. بعلاوه، لحیم مشکل دار در بعضی مدل ها ممکن است باعث قطع و وصل شدن اتصالات داخلی گردد که با انجام ریبال چیپ (Reballing Process) می توان آن را تعمیر کرد. اگر لپ تاپ هیچ نشانه ای از دریافت برق ندارد و حتی چراغ های نشانگر آن روشن نمی شوند، محتمل است که مادربرد احتیاج به آنالیز تخصصی داشته باشد. در بعضی از مدل ها، خازن های آسیب دیده یا آی سی های تغذیه خراب می توانند مانع روشن شدن دستگاه شوند. متأسفانه، تعمیر مادربرد معمولاً هزینه بر است و در بعضی موارد، تعویض آن از نظر مالی ارزان تر خواهد بود. برای تشخیص دقیق تر، معمولاً باید لپ تاپ را نزد یک متخصص سخت افزار ببرید تا آنالیز های فنی بیشتری روی آن انجام گردد.

9- مسائل نرم افزاری که باعث جلوگیری از روشن شدن لپ تاپ می شوند

در بعضی موارد، مشکل روشن نشدن لپ تاپ می تواند به علت مسائل نرم افزاری (Software Issues) باشد، نه سخت افزاری. اگر لپ تاپ روشن می گردد اما روی صفحه بوت متوقف می گردد یا وارد سیستم عامل نمی گردد، محتمل است که مشکل از فایل های بوت (Boot Files) یا درایورها باشد. یکی از راهکارهای اولیه برای برطرف این مشکل، استفاده از حالت ایمن (Safe Mode) برای بوت شدن سیستم و آنالیز مسائل نرم افزاری است. در بعضی موارد، نصب یک به روزرسانی ناقص یا ناسازگار باعث می گردد که سیستم هنگام راه اندازی دچار مشکل گردد. استفاده از گزینه Startup Repair در ویندوز یا Recovery Mode در macOS می تواند به بازیابی فایل های خراب یاری کند. گاهی اوقات، ویروس ها یا بدافزارها (Malware) می توانند باعث شوند که سیستم هنگام بوت شدن دچار مشکل گردد. اگر اخیراً یک نرم افزار ناشناخته نصب نموده اید و پس از آن لپ تاپ روشن نمی گردد، ممکن است لازم باشد که سیستم را با استفاده از USB Recovery بازیابی کنید. در صورتی که سیستم عامل به درستی لود نمی گردد، می توان از یک دیسک یا فلش بوتیبل برای نصب مجدد سیستم استفاده کرد. آنالیز و برطرف مسائل نرم افزاری یکی از روش های رایج برای حل مشکل روشن نشدن لپ تاپ است، به خصوص اگر نشانه های سخت افزاری از خرابی وجود نداشته باشد.

10- تأثیر برق استاتیک در جلوگیری از روشن شدن لپ تاپ

برق استاتیک (Electrostatic Charge) یکی از دلایلی است که می تواند باعث گردد لپ تاپ روشن نگردد یا هنگام فشردن دکمه پاور هیچ واکنشی نشان ندهد. این مشکل معمولاً زمانی رخ می دهد که بار الکتریکی اضافه در مدارهای داخلی دستگاه به جای مانده و مانع از روشن شدن سیستم می گردد. برای برطرف این مشکل، می توان از روش تخلیه الکتریکی (Electrostatic Discharge - ESD) استفاده کرد که یک روش ساده اما مؤثر است. ابتدا لپ تاپ را از برق جدا نموده و اگر باتری آن قابل جدا شدن است، آن را بیرون بیاورید. سپس، دکمه پاور را به مدت 30 تا 60 ثانیه نگه دارید تا بار الکتریکی به جای مانده در مدارهای داخلی تخلیه گردد. پس از انجام این کار، باتری را مجدداً نصب نموده و لپ تاپ را روشن کنید تا ببینید آیا مشکل برطرف شده است یا خیر. این روش به خصوص در لپ تاپ هایی که مدت زیادی خاموش بوده اند یا روی سطوحی که بار الکتریکی ایجاد می نمایند (مانند فرش یا سطوح پلاستیکی) قرار داشته اند، بسیار مفید است. برق استاتیک می تواند روی قطعاتی مانند مادربرد و رم نیز تأثیر منفی بگذارد و گاهی باعث مسائلی مانند عدم شناسایی سخت افزار یا بوت نشدن سیستم گردد. انجام این روش یکی از ساده ترین راهکارها برای حل مشکل روشن نشدن لپ تاپ بدون احتیاج به ابزار خاص یا تعمیرات پیچیده است.

منبع: یک پزشک
انتشار: 24 اسفند 1403 بروزرسانی: 24 اسفند 1403 گردآورنده: visaro.ir شناسه مطلب: 2599

به "ناگهان لپ تاپ روشن نمی گردد! فاجعه یا استفاده از یکی از این 10 راه حل اولیه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ناگهان لپ تاپ روشن نمی گردد! فاجعه یا استفاده از یکی از این 10 راه حل اولیه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید