استقبال از تصمیم وزارت ارتباطات برای پخش زنده پرتاب ماهواره ظفر
به گزارش اخذ ویزا، یک استاد مهندسی هوافضا با اشاره به اعلام خبر پرتاب ماهواره ظفر در روزهای آینده و تصمیم وزارت ارتباطات برای پخش عمومیِ همزمان این پروژه، این تصمیم را قابل تأمل توصیف کرد.
کریم مظاهری - استاد مهندسی هوافضا - در مطلبی که در اختیار خبرنگاران قرار داده، نوشته است: دیروز وزیر ارتباطات گفت که برای اولین بار مراحل پرتاب ماهواره ظفر در بهمن ماه بطور همزمان پخش عمومی خواهد شد. این تصمیم بسیار قابل تامل است. این آزمایش که بدنبال چند آزمایش ناموفق انجام می شود جهش تقریبا دو برابری در فناوری سامانه های پرتاب ماهواره در وزن ماهواره قابل حمل و تقریبا سه برابری در ارتفاع مداری است. در صورت موفقیت این آزمایش اثرات مثبت آن بسیار زیاد است:
اولین احساس این است که اعتماد بنفس ملی در فناوری هوافضا بسیار بالاست. هوافضا از معدود فناوری های پیشرفته است که چرخه آن در کشور کامل شده و علیرغم بدترین تحریم ها به نقطه خود اتکایی و تولید محصول رقابتی در سطح جهان رسیده است. صحنه های آزمایش های فضایی در گذشته بعد از حوادث و ناکامی ها بوده است. مشارکت اخبار این تلاش ها با مردم نشان دهنده اعتماد فنی و اجرایی قابل تحسین است. این فضا بسیار برای آنها که در صحنه فناوری در صنعت کشور سربازی می نمایند روحیه بخش و و افتخارآفرین است.
احساس می شود دولت و نظام از مشارکت دیرهنگام اخبار سقوط هواپیما با مردم (هر چند بدلایل امنیت ملی) ناراحت هستند و می خواهند جبران نمایند. حس وحدت و همدلی بزرگترین نیاز کشور در شرایط اخیر است و این تصمیم قطعا اعتماد آفرین، اثربخش و موثر است.
برای مهندسین و دانشگاه های مهندسی که ارج و ارزش اجتماعی آنها در سال های اخیر کاهش یافته است (خصوصا رشته هوافضا)، این تصمیم انگیزه بخش و امیدآفرین است و رغبت و گرایش جوانان به مهندسی و هوا فضا را رشد و گسترش می دهد. برای هوافضایی ها این آزمایش ها جز خیر و برکت نیست. واقعیت این است که در بسیاری از زمینه های دانش و فناوری مردم حلاوت و اثربخشی اجتماعی و اقتصادی را کم می بینند. چنین صحنه هایی می تواند دیدگاه مردم را تغییر دهد. هر چند در این محموله ماهواره، همکاران ما در دانشگاه علم و صنعت نقش اصلی را داشته اند، ولی بسیاری از همکاران، دانشجویان و دانش آموختگان ما در شریف نیز سهم مهمی در توسعه فناوری های پرتاب و ماهواره داشته اند و به هر حال خود را در این آزمایش بزرگ سهیم می دانند.
جایگزین کردن صحنه های مسابقات فوتبال و جام جهانی به عنوان صحنه ظهور ملی با حضور عاشقانه کل مردم، به صحنه های مانورهای فناوری و توسعه اقتصادی و با پس زمینه صلح آمیز می تواند تغییری اساسی در فرهنگ ملی ایجاد کند. در بسیاری از کشورها فناوری هوافضا صحنه بروز احساسات و عواطف و شادی ملی است.
از مهمترین مسائل رشد اقتصاد ملی عدم اقبال مردم و مسئولین به محصولات بومی و داخلی است. صحنه های این چنینی می تواند دیدگاه مردم (و مدیران) نسبت به فناوری پیشرفته در محصولات بومی را بهبود دهد و برای تولیدنمایندگان داخلی اعتماد آفرین باشد.
هرچند کاملا محتمل است این آزمایش موفقیت کامل نداشته باشد ولی بنظر من یک موفقیت نسبی (چه بسا حتی ادعای موثر وجود این توانمندی) عمده اثرات مثبت را تأمین می کند. حداقل ما بخوبی می دانیم صحنه فناوری بدون فراز و نشیب نداریم و این باز یک آموزش عمومی است به مدیران و مسئولینی که به فناوران و تولیدنمایندگان فرصت سعی و خطا نمی دهند و تمام مخاطرات و ریسک ها را به آنها تحمیل می نمایند. باشد که کنار این آزمایش ها دیدگاه های مسئولیت پذیر و خطرپذیر در مدیریت دانش و فناوری و کسب و کارهای فناورانه در جامعه رشد و ارتقا پیدا نمایند.
بدون شک غربی ها تلاش خواهند کرد با مخفی کردن اهداف صلح آمیز فوق، این صحنه را به صحنه جاه طلبی، جنگ طلبی و توسعه سلاح های راهبردی نظام نسبت دهند ولی باید امیدوار بود که این آزمایش (خصوصا اگر کاملا موفقیت آمیز باشد) منافع ملی گسترده و چشمگیری داشته باشد تا این تلاش رسانه های دیگر را کم اثر نماید.
کاش دولتمردان ما به مردم و اقتصاد مردمی هم اعتماد بیشتری می کردند و امکان انجام مشابه چنین آزمایش های خطیری را در بخش های مختلف اقتصاد و صنعت برای بخش غیردولتی نظام و سربازان فناوری کشور هم فراهم می آوردند. امیدواریم کارشناسان و مدیران این آزمایش در این کار بزرگ، سنگین و سخت با عنایت الهی به موفقیت کامل دست یابند و مردم پس از تحمل غم های سنگین دی ماه، حلاوت و شیرینی موفقیت را حس نمایند.
منبع: خبرگزاری ایسنا